Portcullis House, Westminster, UK

Synopsis:
Design of temporary works, erection engineering and supervision of construction and load transfer operations
Contractor:
Laing O’Rourke Civil Engineering
End Client:
Parliamentary Works Directorate

Portcullis House is a seven-storey building over Westminster station containing offices for the Members of Parliament and their staff. Tony Gee provided erection methodology advice, temporary works design and supervision services during construction.

The structure is supported on six bow string arches and was constructed using elements largely pre-manufactured off site and delivered on an ‘as-needed’ basis due to the tight footprint of the site and the lack of storage areas. The Vierendeel frame was built storey by storey and the arch geometry adjusted by tuning the bow string at each stage. Our understanding of the dynamic behaviour of the partially constructed frame was vital to the success of the project.

Quick Links
 Portcullis House