Victoria Station Upgrade, London, UK

Synopsis:
Permanent and temporary works design for a new underpass structure
Contractor:
Taylor Woodrow and BAM Nuttall JV
End Client:
Transport for London
Awards:

Tony Gee was the designer of the PAL#6 underpass connecting the new and south ticket halls as part of the £300m upgrade at Victoria Underground station.

The new roof slab of the District and Circle line underpass was constructed in a six day blockade of the line over Christmas 2014. As part of our innovative design, the roof slab includes a complex arrangement of embedded circular hollow section steel ‘needles’ within sleeves. These were extracted through core holes drilled in the walls of the D&C tunnel from hand excavated galleries, and casted into reinforced concrete beams.

This unique alternative design removed the need for a three month closure of the District and Circle line required to construct the original design.

Quick Links
Victoria Station Upgrade