Victoria Station Upgrade

London, UK


Tony Gee was the designer of the PAL#6 underpass connecting the new and south ticket halls as part of the £300m upgrade at Victoria Underground station.

The new roof slab of the District and Circle line underpass was constructed in a six day blockade of the line over Christmas 2014. As part of our innovative design, the roof slab includes a complex arrangement of embedded circular hollow section steel ‘needles’ within sleeves. These were extracted through core holes drilled in the walls of the D&C tunnel from hand excavated galleries, and casted into reinforced concrete beams.

This unique alternative design removed the need for a three month closure of the District and Circle line required to construct the original design.

PROJECT DETAILS

SynopsisPermanent and temporary works design for a new underpass structure
ContractorTaylor Woodrow and BAM Nuttall JV
End ClientTransport for London
Sectors and ServicesRail
Permanent works design
Temporary works design
Construction methodology
More projects
AwardsICE London Civil Engineering Awards 2016
NCE Tunnelling Awards 2016 – Specialist Tunneling Project Award

Project Gallery

x