White Hart Lane Station Upgrade

London, UK


White Hart Lane is a Zone 3, London Overground station located in the London Borough of Haringey. Immediately adjacent to the home ground of the Tottenham Hotspurs the station fulfils two crucial roles in providing access to the stadium on match days as well as the local community in a day-to-day role. Originally constructed in 1872 with only minor upgrades since the station is now over capacity during large events, with no step free access to the platforms. With the development of a new stadium has been earmarked for significant upgrade works as part of wider regeneration development plan for the area.

The scope of work is a complete down line replacement upgrade of the station building with two building structures adjacent to the existing viaduct and two innovative underpass structures providing access between. Step free access is guaranteed by new lift provisions and the large events are handled with 3 times the amount of access to the platform previously provided.

Tony Gee is the structural and drainage engineers for the all the works required and were involved with the contractor early on as part of the tender team. As part of the tender, Tony Gee produced an alternative compliant design significantly changing the proposed GRIP 3 station building. This alternative design resulted in a significant reduced scope of work to install the underpass and effectively meant the tracks above remained untouched throughout the works. This alternative design assisted in securing the tender and the alternative design was adopted going forward.

The project is run under NEC 3 contact and BIM Level 2 requiring in depth coordination between the discipline teams. A key project deliverable was a coordinated 3D model that formed the basis of the drawing set for all disciplines. Production of this model required weekly coordination meetings and clash detection reviews to ensure that all items were assigned and dealt with efficiently. These were conduct on site in person to ensure resolution was achieved directly and any tricky details could be resolved.

The jacking of the box through a historic structure requires application of loads that would normally not be considered in the design of such a structure. Investigations into the stability of the structure as part of the enabling works for this process to occur identified an apparent deficiency that may have resulted in severe consequences. Tony Gee developed additional strengthening solutions to ensure this consequence would not be realised and worked with the contractor and architect to implement these in an unobtrusive way.

The scheme required four new connections to Thames Water Sewers – Three surface water and one foul. This required initial negotiations to agree suitable connection points and secure consent to discharge. A further application was made to Thames Water to confirm that their assets had the capacity to accept the proposed design flows.

The detailed design of connecting pipe networks and manholes was carried out to a standard suitable ‘for adoption’ by Thames Water. One of the new surface water outfalls included connection to the Moselle Brook at the north west corner of the site. This is a culverted river, approximately 1.8m in diameter, passing under White Hart Lane.

PROJECT DETAILS

SynopsisCivil and structural designers, temporary works designers, site support
ContractorTaylor Woodrow, VINCI Construction UK Limited
End ClientLondon Overground
Sectors and ServicesRail
Temporary works design
More projects

Project Gallery

x